De hedendaagse Spaanse wijnbouw is eigenlijk helemaal niet zo oud. In de tijd van de dictatuur zat Spanje in een isolement en was er nauwelijks noodzaak tot kwaliteitsverbetering. Toetreding tot de EU bracht daar verandering in. Nog steeds is het zo dat de Spaanse wijnboeren feitelijk druiventelers zijn. De meeste boeren verkopen hun druiven aan wijnhuizen (bodega’s) of coöperaties. Deze vinifiëren de druiven en verkopen de onder hun eigen of een bedachte merknaam.
WIJNREGIO’S
Spanje kent verscheidene beroemde wijnregio’s, waaronder: Rioja, Rueda en Ribera del Duero.
Rioja is met meer dan 60.000 ha veruit het grootste wijngebied. Rioja was het allereerste Spaanse wijngebied dat de status DOC (denominación de origen calificada) verwierf.
In Rueda ligt de nadruk vooral op witte wijnen. De wijngaarden beslaan zo’n 13.000 ha. De meest geproduceerde wijn is Verdejo. Nederland is de grootste exportmarkt voor deze wijn.
De regio Ribera del Duero ligt midden in noord-Spanje. De wijngaarden (ca. 23.000 ha) liggen langs de oever van de rivier de Duero. Net zoals in de Rioja overheerst hier de Tempranillo druif.
Qua oppervlakte is La Mancha met 160.000 ha verreweg de grootste wijnregio. Rode wijn van de Tempranillo druif overheerst. Wit tekent voor 21%. De regio kent veel biologische druiventeelt vanwege het voor deze teelt ideale klimaat.
DRUIVENRASSEN
De meeste druivenrassen in Spanje zijn inheems. De belangrijkste zijn:
Airén: vooral te vinden in de regio La Mancha. De druif levert frisse en fruitige wijnen die gemakkelijk wegdrinken.
Tempranillo: te vinden in heel Spanje. Het is de basis van de betere Spaanse Rioja's. De wijnen hebben relatief weinig zuur en zijn doorgaans zacht en fruitig van smaak.
Macabeo: ook wel Viura genaamd. Verantwoordelijk voor ruim 90% van alle witte, licht fruitige Rioja.
De Macabeo (Viura) is een licht fruitige, haast doorzichtige druif.