Recepten bij Beaujolais
Hoofdgerecht
Gerecht met Fleurie, Cru du Beaujolais
In bouillon gegaarde kip in een romige saus met paddenstoelen.
(als alternatief kan dit gerecht ook worden gemaakt met morieljes. Maar let op, deze zijn prijzig en niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar.)Ingrediënten voor 4 personen.
• 4 kipfilets, elk verdeeld in 4 gelijke stukjes
• 3 eetlepels olie om te bakken
• 30g gedroogde, gemengde paddenstoelen
• 10cl Madeira
• 2.5 kippenbouillonblokjes
• 100g kleine, witte champignons
• 6 kleine sjalotjes
• 4 takjes dragon
• 10cl Noilly Prat
• 50cl droge witte wijn
• 20g zachte roomboter
• 30g bloem
• 400 ml room
Mise-en-place
De gedroogde paddenstoelen moeten meestal ca. 15 minuten weken in heet water. Giet ze daarna af.
Laat de 20 g roomboter in een schaaltje op kamertemperatuur komen en kneed de boter daarna met de bloem tot een bolletje.
Snij de steeltjes van de champignons. Snij de hoedjes in tweeën. Pel de sjalotten en snij ze in reepjes. De takjes dragon even wassen en droogdeppen.
Snij elke kipfilet haaks op de draad in 4 stukjes en bestrooi ze met wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden (150 graden hete lucht).
Bereiding
Breng in een steelpan de 10cl Madeira aan de kook en laat het even inkoken.
Voeg daarna de paddenstoelen, een 1/2 tablet kippenbouillon en zoveel water toe dat de paddenstoelen onder water staan. Breng aan de kook en laat het even doorkoken.
Verhit de olie in een koekenpan en schroei de stukjes kipfilet om en om dicht. Laat ze daarna even rusten op een bord, afgedekt met aluminiumfolie.
Giet 25 cl water in een braadpan met Noilly en witte wijn. Voeg 3 takjes dragon, de gesneden sjalotten, champignons en 2 kippenbouillonblokjes toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de stukjes kip toe. Laat de kip 12 minuten afgedekt garen op een laag vuur (niet koken). Haal de stukjes kip er daarna uit. Haal ook de 3 takjes dragon er uit.
Voeg het bolletje boter/bloem toe en roer het geheel door. Voeg daarna room toe en kook nog 5 minuten al roerend door. Gebruik zoveel room als nodig voor een mooie, gladde saus. Giet de paddenstoelen af en doe ze inn de braadpan, samen met wat gehakte, van het vierde takje geplukte dragonblaadjes. Leg de stukjes kip terug in de braadpan en plaats de braadpan zonder deksel in de voorverwarmde oven. Draai ze herhaaldelijk in de saus.
Serveer met wat witte rijst en, bijvoorbeeld, een frisse, groene komkommersalade.
Bijpassende wijn: Fleurie
Nagerecht
Granité Beaujolais met rood fruit
Ingrediënten• 0,25 liter druivensap zonder toegevoegde suiker
• 0,25 liter Beaujolais Villages
• 500 gram aardbeien (of gemend rood/donker fruit)
• 125 gram frambozen
• Sap van een halve citroen
• 100 gram biologische rietsuiker
• Paar druppels vanille-extract en snufje kaneel
• Paar muntblaadjes
Bereiding
1) Meng en pureer de frambozen met 50 gram suiker en het citroensap.
Passeer de puree in een passeerzeef.
2) Breng in een steelpan de wijn, de andere 50 gram suiker, een paar druppels vanille-extract en een snufje kaneel aan de kook en haal de pan van het vuur. Voeg het druivensap en de frambozenpuree toe. Giet het mengsel over in een niet al te hoge schaal en plaats deze in de vriezer. Rul het mengsel om het kwartier met een vork, zodat een consistent mengsel ontstaat (ca. 2 uur).
3) Spoel de aardbeien af en dep ze droog. Ontdoe ze van hun kroon en snij ze in vieren.
4) Vul dessertschaaltjes met de granité en aardbeien. Steek de muntblaadjes er als garnering tussen. Direct serveren.
Wijntip: Saint-Amour