Eerlijke wijnen
Een eerlijke wijn is voor ons een wijn die gemaakt is van met respect voor de natuur geteelde druiven. Die moeten dan vervolgens op authentieke wijze worden verwerkt. Eerlijke wijn is verder een wijn die ieder oogstjaar zowel de ondergrond en ligging van de wijngaard (het terroir) als de karakteristieken van dat jaar weergeeft.
Om op het tweede in te gaan: ‘op authentieke wijze verwerken’ is op de manier zoals het hoort. Geen trucjes, geen fratsen, geen rare toevoegingen. Dus kiezen voor een moment van oogsten en daarna de stappen in het vinificatie-proces volgen zoals dat al decennia lang gaat: traditionele ‘maceration carbonique’ voor de alcoholische gisting, malolactische rijping en daarna, naar keuze, langere rijping in grote volumes op vaten naar keuze. Respectvol telen staat tegenwoordig nadrukkelijk in de schijnwerpers. Vroeger was de (preventieve) inzet van chemische bestrijdingsmiddelen de normaalste zaak van de wereld. Nu gebeurt dat, in ieder geval bij onze wijnmakers, alleen nog maar als er sprake is van een noodsituatie. Van onze wijnmakers weten wij dat ze allemaal zo clean mogelijk werken met maximaal respect voor de natuur. Sterker nog, daar hebben wij ze mede op geselecteerd. In de regio Beaujolais is wat dat betreft echt een omslag aan de gang. Het zijn niet altijd gemakkelijke keuzes die gemaakt worden, maar het besef groeit integraal dat uiteindelijk kwaliteit het wint van kwantiteit. Ook onze wijnmakers zijn trots als ze kunnen laten zien dat ze door overkoepelende instanties officieel gecertificeerd worden op het gebied van o.a. HVE, Terra Vitis, BIO of DEMETER.
Een verwerpelijk fenomeen dat tegenwoordig nog wel de kop op steekt is ‘thermische vinificatie’. Daarbij worden door verhitting de natuurlijke gisten gedood en vindt de alcoholische gisting plaats met industriële gisten. Daarbij wordt de wijn een soort eenheidsworst omdat veel van de specifieke smaak-karakteristieken wegvallen.
Voor zover wij weten maakt geen van onze wijnmakers (nog) gebruik van deze techniek.
Ten derde moeten we ons realiseren dat eigenlijk ieder oogstjaar anders is en dus ook een (iets) andere wijn oplevert. Alle grote en beroemde chateaus weten dat en geen van hen zal ook maar proberen te beweren dat hun wijn ieder jaar hetzelfde is. Voor onze, vaak kleinere wijnmakers, geldt hetzelfde. Zij hebben, zoals ook anderen, hun wijngaard met een ligging en ondergrond als basis waarmee zij het moeten doen. Daarnaast hebben zij te maken met de elementen: wind, temperatuur, vochtigheid, zonneschijn, vorst, neerslag, etc. Zij doen iedere jaar weer hun stinkende best om voor ons een heerlijke wijn te maken. En ook zij daar weten als geen ander dat ieder jaar anders is en het ene jaar dus beter kan zijn dan het andere. Het is goed om daar eens aan te denken als je in een winkel of supermarkt staat te kijken naar de veelal industrieel geproduceerde wijnen die door kunstmatige ingrepen en eventuele toevoegingen ieder jaar hetzelfde smaken.