De Beaujolais

De Beaujolais is een prachtig authentiek landelijke wijnstreek in de onderste helft van Frankrijk boven Lyon. Het gebied strekt zich uit van iets ten zuiden van Mâcon tot voorbij Villefranche-sur-Saône. Het van noord naar zuid gerekte gebied beslaat een oppervlakte van zo'n 800 vierkante kilometer (55 x 12 à 15 km).
 

Klimaat

Het klimaat in de Beaujolais is mild. Onder invloed van zowel de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee als het land, wisselen de weertypes elkaar af. Meestal is het in de Beaujolais mooi en rustig weer, maar bekend zijn ook de dreigende en onheilspellende luchten die regen en onweer aankondigen, al dan niet in combinatie met forse hagelbuien.

 

De wijngaarden

De wijngaarden van de Beaujolais beslaan in totaal ca. 22.000 hectare. De gebieden Beaujolais en Beaujolais-Villages zijn daarbinnen verreweg het grootst en kennen bij elkaar ook de grootste opbrengst. De samenstelling van de bodem is enorm gevarieerd. Zo zorgt de leisteen voor de zware grond van Morgon, bevat de bodem van Régnié meer graniet en bevinden zich in de stenige grond van Brouilly meer kalkresten. Het mooie van deze geologische diversiteit is dat het leidt tot een enorme diversiteit in de wijnen uit de Beaujolais.

image-uitgelicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteer
x