Design & fotografie door Inpromar

© VinBeau 2018

 

Oogsten van de druif

 

Het oogsten gebeurt 100 dagen na de bloei. Elke plukker heeft zijn eigen rij.
Er wordt gebruik gemaakt van een schaar of een mesje.

Tussen de plukkers door lopen mannen met grote plastic 'bakken' op hun rug: 'de dragers'. Zodra een plukker zijn emmer vol heeft, kiept hij hem leeg in deze bak. Een volle bak weegt zo'n 70 à 80 kg. De drager leegt hem in een grote kuip die achterop de aanhanger van een tractor staat. Deze wordt
naar de 'cuvage' gebracht. De kuip met druiven wordt leeggestort in een groot vat.

In het vat blijven de druiven met steeltjes en pitten enkele dagen (7-10) gisten. Het sap wordt telkens naar boven gepompt, zodat het in contact blijft met de schillen (die kleur en aroma afgeven). Het sap wordt onder de schillen weg-gepompt en overgebracht naar een ander vat. Het restant wordt geperst. Het sap dat bij het persen vrijkomt, wordt later weer bij het eerste sap gevoegd.

Over de Beaujolais