Design & fotografie door Inpromar

© VinBeau 2019

 

Saint-Amour

Juliénas

Chénas

Moulin-à-Vent

Fleurie

Chiroubles

Morgon

Régnié

Côte de Brouilly

Brouilly

Saint-Amour

 

Het meest noordelijk in de Beaujolais ligt Saint-Amour. De mooie en geliefde naam staat voor een fijne, levendige wijn met een evenwichtig karakter. De kleur van de Saint-Amour is robijnrood en de aroma's onthullen volgens de kenners kirsch en kruiden. Saint-Amour doet het goed op een temperatuur van zo'n 13 a 14 graden.

Juliénas

 

Ooit geweten dat een wijn nerveus kon zijn? Juliénas is er een voorbeeld van. Je weet het maar nooit met een Juliénas. De ene keer moet je hem jong drinken, de andere keer kan je hem juist beter even laten liggen. Een goede verklaring is er eigenlijk niet voor. Wellicht dat de klei-achtige bodemgesteldheid veel weersinvloeden toestaat.

Juliénas schijnt de meest geliefde Beaujolais te zijn van veel journalisten. Er is dan ook veel over geschreven. Juliénas doet het goed op een graad of 13 bij gevederd wild en gevogelte in sauzen. Probeer eens een Juliénas bij coq-au-vin!

Chénas

 

Van alle Crus du Beaujolais is Chénas de zeldzaamste en daardoor wat minder bekend. Het is een van de ‘bewaarwijnen’ van de Beaujolais, want een Chénas heeft altijd even tijd nodig om zich te ontwikkelen.

Chénas is robijnrood van kleur. De granieten ondergrond met veel zand zorgt ervoor dat de opbrengst beperkt is, maar de kwaliteit hoog. Hij kan in goede jaren een enorme kracht ontwikkelen met sprekende geuraroma’s van bloemen en hout. Kruidig is een kwalificatie die men ook wel tegenkomt.

 

Een Chénas is mooi om zo te drinken en doet het prima bij lamsvlees, rib-eye en pittige kazen. Geserveerd op een graadje of 14 komt Chénas in het glas tot een mooie drinktemperatuur.

Moulin-à-Vent

 

Moulin-à-Vent, genoemd naar een graanmolen uit de 13e eeuw, is volgens kenners een echte topper!
Niet alleen in de Beaujolais maar sowieso op wijngebied. De Moulin-à-Vent is een uitstekende bewaarwijn. Hij is donker robijnrood van kleur, vol van smaak en met aroma’s van bloemen en rijp fruit. De Moulin-à-Vent past uitstekend bij rood vlees, wild en de wat sterkere kazen.

Fleurie

 

De naam Fleurie doet menigeen denken aan bloemen en bloesem; Fleurie heeft iets fleurigs. De druiven worden verbouwd op een ondergrond van graniet. Fleurie staat bekend als de meest vrouwelijke onder de Crus du Beaujolais. Het verhaal gaat dat dit te danken is aan de Madonna van Fleurie. Vanaf het topje van de heuvel waakt zij over de wijngaarden. Het dorp Fleurie kent een gezellig centrum met een paar leuke restaurants waar je lekker kunt eten.

Chiroubles

 

Op een hoogte van ca. 400 meter liggen de wijngaarden van Chiroubles. Een ondergrond van graniet brengt druiven voort die leiden tot een wijn die volgens kenners het meest kenmerkend Beaujolais is. De Chiroubles is helderrood van kleur, heeft subtiele aroma's van aardbeien en bloemen en een elegante, plezierige smaak.

 

De Chiroubles kan het beste geserveerd worden op 12 graden en smaakt goed bij gerechten met rood of
wit vlees.

Morgon

 

De Morgon is een Cru du Beaujolais die even tijd nodig heeft voordat hij helemaal tot zijn recht komt. De bodem van verweerd graniet en broos zandsteen zorgt voor vlezigheid en een volle smaak. Grappig is dat Morgon vrijwel nooit direct met Beaujolais wordt geassocieerd maar eerder met de Bourgogne of met een zelfstandige streek. Kersen, perzikken, abrikozen, pruimen... je vindt het allemaal terug in de Morgon.

 

Morgon is stevig zonder zwaar te zijn. Wellicht smaakt Morgon daarom goed bij veel vlees(stoof)gerechten en wild.

Régnié

 

Régnié bestaat officieel pas sinds 1988 en is daarmee de jongste Cru du Beaujolais. De wijngaard ligt rond het dorp Régnié-Durette, dat wordt gekenmerkt door een kerk met twee tweetorige kerk. De Régnié is veelal soepel en evenwichtig, kersenrood tot paarsig van kleur en kent aroma's van bramen, aalbessen en frambozen.

 

De Régnié kan je het beste koel drinken op een temperatuur van 12 graden. Lekker bij ragout en 'witte' vleessoorten. Probeer maar eens een Régnié bij een kalfsentrecôte of kalfsrib-eye.

Côte de Brouilly

 

Côte de Brouilly kreeg in 1936 de status van Appellation d’Origine Contrôlée, kortweg AOC. Het gebied omvat zo’n 320 hectare en bevindt zich aan de zonzijde van de Mont Brouilly. Een Côte de Brouilly heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen: het duurt gemiddeld zo’n drie tot vijf jaar voordat hij zijn smaakgeheimen volledig prijs geeft. Dit kan men toeschrijven aan de combinatie van zonrijke ligging en bodemgesteldheid, te weten blauwe graniet en leisteen.

 

Wat je mag verwachten van de Côte de Brouilly is een purperrode wijn met een volle smaak die gemakkelijk gedronken wordt bij zowel lichtere (vis) als zwaardere (vlees en wild) gerechten.

Brouilly

 

Brouilly ligt aan de voet van de Mont Brouilly. Van alle Crus du Beaujolais is dit met een oppervlakte van maar liefst 1.300 hectare het grootste gebied. Een goede Brouilly is een volle, stevige wijn. Hij is donker van kleur en smaakt heerlijk bij gevogelte.

 

Onze wijnen